Cijfers in kleur waarnemen. Of een geluid proeven. Voor synestheten is dat heel normaal. Hun brein legt verbanden tussen verschillende hersengebieden, waardoor hun zintuiglijke waarnemingen worden aangevuld met andere geluiden, kleuren of bijvoorbeeld geuren. Naar schatting heeft maar liefst 4% van de bevolking een bepaalde vorm van synesthesie.
Genetisch bepaald
Synesthesie is aangeboren. Het komt in bepaalde families vaker voor, hoewel het gen dat verantwoordelijk is voor de ‘aandoening’ niet 100% is vastgesteld. Als baby hebben we allemaal extra verbindingen tussen hersengebieden. Deze worden op latere leeftijd verbroken. Synestheten houden die extra verbindingen, waardoor hun speciale ervaringen ontstaan.
Iedereen kent wel een synestheet
Veel synestheten weten niet wat synesthesie inhoudt. Zij houden hun bevindingen voor zich, uit angst niet geloofd te worden of voor ‘gek’ te worden versleten . Maar synesthesie is geen hallucinatie of een aandoening van de zintuigen. Iedereen kent wel een synestheet, ook al komen deze er lang niet altijd voor uit.
TEDx Talks over synesthesie
TED laat als geen ander platform de kracht en uniekheid van het menselijk brein zien, in al haar facetten. In verschillende TEDx Talks is in het verleden al aandacht besteed aan synesthesie.
Seeing Sound: How Synesthesia Can Change Our Thinking
Annie Dickinson kan geluiden horen en geluiden zien. Tijdens TEDxLancaster vertelt zij over hoe ze als synestheet de ‘true colors’ van anderen kan zien.
When 2+2 equals green
Wat doe je als je als 11-jarige ontdekt dat je de wereld compleet anders waarneemt dan je klasgenoten?
Synesthesia and What It Has Taught Me
Als kunstenaar heeft Melissa McCracken haar werk ervan gemaakt anderen deelgenoot te maken van de wereld van synesthesie.