oktober 18, 2016

Closer to solutions – een interview met André Kapitein

“De kern van innovatie is een holistische benadering,” zegt TEDxHaarlem spreker André Kapitein. “Dat is geen boomknuffelige wazigheid, maar het geeft wel aan dat je de hele omgeving rond een innovatie in het ontwikkelproces moet betrekken. Zeker de belangrijkste factor, de mens, die techneuten vaak vergeten. Dan creëer je creatieve oplossingen en dat kan nog goedkoper en sneller ook.”

Haarlemmer André Kapitein noemt zichzelf een selfmade nerd. Als oprichter van SmartSensors.me en Big Data-expert levert hij de ene slimme innovatie na de andere op. Tijdens TEDxHaarlem deelt hij zelfs een creatieve oplossing om bijensterfte, een bedreiging voor de mens, tegen te gaan.

Je noemt jezelf een selfmade nerd. Op LinkedIn staat ook dat je “De University of Life” volgt?
“Nerdy zijn ligt me gewoon. In militaire dienst was ik de eerste die een op afstand bedienbaar koffiezetapparaat had gemaakt, zodat ik een uurtje langer in mijn bed kon blijven liggen. Technologie moet het leven makkelijker maken, onze problemen op een creatieve en simpele manier oplossen en daar ben ik goed in. Ik weet ook waar ik niet goed in ben. Iedereen denkt altijd dat ik van alles gestudeerd heb, maar alles wat ik kan, heb ik mijzelf aangeleerd. Misschien werk ik juist daarom niet in een silo aan een innovatie, maar kijk ik holistisch, door alle andere relevante processen er direct bij te betrekken. Net zoals ik eerst kijk naar wat we kunnen maken met wat er al is, in plaats van elk wiel opnieuw uit te vinden.”

Wat boeit jou zo in “simpel” innoveren?
“Het water staat aan de lippen van onze wereld, we moeten aan de gang met wat we nu al hebben! Iedereen praat erover, maar we doen te weinig, terwijl we problemen wèl kunnen tackelen. 90% van alle innovaties blijft op de plank liggen, omdat het vanwege te hoge kosten en stroperige, tijdrovende processen niet tot een werkbaar prototype komt.”

Heb je daar ook een oplossing voor gezocht?
“Zeker. We hebben een innovatieproces en een technisch platform waarmee we prototypes opleveren in een kwart van de gebruikelijke tijd en kosten. Onze opdrachtgever houdt exclusieve rechten, maar wij passen wat we ontwikkelen voor dat product ook in andere projecten toe. Wat we creëren, kunnen we recyclen. We innoveren duurzaam. We maken het betaalbaar en beschikbaar, zodat mensen hun problemen gewoon kunnen oplossen!”

Vond je ook een oplossing voor waar je zelf niet goed in bent?
“Je kunt niet alles zelf, het managen van corporate klanten is bijvoorbeeld niets voor mij. Ik werk dus in een fijn team dat mij aanvult. Je krijgt dingen alleen maar voor elkaar, mèt elkaar. Doe je het niet, dan ontstaan er problemen. Ik roep altijd: ga samenwerken. Creëer een bijenvolk om je heen!”

Kun je wat voorbeelden geven van jouw innovaties?
“We krijgen hele diverse vragen. Kunnen we een systeem ontwikkelen voor legionellabestrijding? Een burgernet voor verloren of gestolen goederen? Slaapdiagnostische apparatuur creëren? Twijfel of je kind te ziek is voor school wegnemen? Voor alles is een oplossing. Meten betekent kunnen verbeteren. En zo’n continue temperatuurmeter wordt straks misschien wel een draagbaar intensive care-apparaat in ontwikkelingslanden.”

Welke innovaties raken jou persoonlijk?
“De E-Hive waar ik op TEDxHaarlem over zal praten bijvoorbeeld. Of ons huidige project waarin we een product ontwikkelen waardoor kinderen niet meer kunnen bellen op de fiets. Als ik ergens blij van word, is het wel dat soort projecten. Je kunt levens gaan redden. Daar krijg ik kippenvel van!”

 

André Kapitein spreekt op 2 december op TEDxHaarlem in de Philharmonie.
Koop nu je ticket!

 

Interview: Brenda Smeenge
Foto: Marjory Haringa

Facebook
Twitter
LinkedIn

Misschien vindt je dit ook interessant

Veel saamhorigheid tijdens TEDxHaarlem 2023

november 17, 2023
Vaste bezoekers van TEDx weten: zo’n event verandert je kijk op de wereld. Of minimaal op je eigen leven. Spreker na spreker. Talk na…

Handige info voor bezoekers van TEDxHaarlem 2023

november 9, 2023
Heb je een ticket voor TEDxHaarlem 2023? Zo leuk! We kijken uit naar het event én naar jouw bezoek. Op deze pagina zetten we…

Programma TEDxHaarlem bekend: nog 75 kaarten beschikbaar voor 15 november in PHIL Haarlem

oktober 19, 2023
De TED Talks komen weer naar Haarlem. Op woensdag 15 november vindt in de PHIL van 19.30-22.30 uur TEDxHaarlem plaats. Zes sprekers nemen plaats…

De kaartverkoop is gestart!

september 20, 2023
Op woensdag 15 november 2023 vindt in de PHIL Haarlem weer TEDxHaarlem plaats. De kaartverkoop voor dit event is zojuist van start gegaan. Dus…