oktober 15, 2022

‘Iedereen verdient het om gezien te worden’

Dat waar je geboren bent of opgroeit vaak je toekomst bepaalt, is voor Judith de Leeuw (Amsterdam, 1995) redelijk onuitstaanbaar. De steeds harder wordende vooroordelen, polarisering en de grote rol van de media helpen niet mee om begrip voor elkaar te houden. Het letterlijk zichtbaar maken van problematiek is haar missie. Een hele succesvolle, overigens.

Talent voor het maken van kunst, dat heeft kersverse crypto-miljonair Judith de Leeuw onnoemelijk veel. Met JDL Street Art timmert ze wereldwijd aan de weg. Ze maakt als internationaal straatartiest metershoge muurschilderingen in onder meer Amsterdam, Rome, Kosovo, Parijs, New York en Kuala Lumpur. Ruim 40 landen deed ze in de afgelopen zes jaar aan om haar kunst te maken.

Daarbij staan maatschappijkritische thema’s, zoals etnisch profileren bij de Belastingdienst, aandacht voor de LHBTI-gemeenschap en kansengelijkheid centraal. Ze ontving al veel prijzen en erkenning voor haar werk en verkocht in 2021 een aantal werken voor 2,9 miljoen in crypto. Ze doneerde 1 miljoen euro aan charity en jaagt met de rest haar dromen na.

Diep dal zorgt voor groot inzicht

 Dromen, dat gebeurde tot een paar jaar geleden nog niet veel in Judith’s leven. Al op jonge leeftijd werd ze geconfronteerd met huiselijke problemen. Dit zorgde er onder meer voor dat ze PTTS (Post Traumatische Stress Stoornis-red.) ontwikkelde en dat ze in gesloten jeugdinstellingen verbleef. “Ik besef dat ik door mijn mentale staat veel zorg van de wereld heb gevraagd”, zegt ze. “Eigenlijk was ik geen deel van die wereld. Het was al lastig genoeg om dagelijkse activiteiten uit te voeren, ik had moeite met basale dingen als eten en slapen. Daar had ik echt de hulp van anderen voor nodig. Ik was eigenlijk alleen maar met mezelf bezig, ik had totaal geen oog voor de behoeften van anderen. Het gevoel dat niemand mijn struggles zag, overheerste.  Toen ik na een jarenlange periode van intensieve therapie beter werd, ging er een soort blinddoek af. Ik zag in hoe vet het was dat zo veel vrienden mij hadden geholpen door urenlang met me te praten. En hoe iedereen er voor mij was, mij probeerde te helpen en zich zorgen om me maakte. En uiteindelijk hoe mooi en goed de wereld is. Dat cadeau wilde ik teruggeven aan de wereld in de best mogelijke vorm voor mij; kunst.”

De straat is mijn canvas

“De realisatie dat ik anderen gelukkig kan maken en kan inspireren met mijn werk vind ik geweldig, ontroerend zelfs”, gaat Judith verder. “Ik moet mezelf soms in mijn arm knijpen om me te realiseren dat dit écht met me gebeurt, dat ik niet in The Matrix zit of Alice in Wonderland ben, haha. Inmiddels kan ik heel goed luisteren en laat ik me graag inspireren door de verhalen van anderen. Die zijn heel divers, van iemand met borstkanker tot iemand die in een sociale huurwoning woont waar de schimmel op de muren staat. Die persoonlijke verhalen combineer ik met de kennis die ik uit docu’s en het nieuws haal, de straat is mijn canvas. Wat me opvalt, zeker nu ik veel vaker in het buitenland ben, is hoe weinig we in Nederland eigenlijk met elkaar praten. Echt praten bedoel ik he, niet alleen maar zenden en over elkaar lullen. Naar elkaar luisteren, je inleven in elkaar, jezelf uiten en je openstellen; alles helpt om de wereld in al haar perspectief en schoonheid te zien. Mijn wens is dat mijn werk dát veroorzaakt: een goed gesprek.”

Kansen keren

In haar werk laat Judith zich maatschappijkritisch uit over klassenongelijkheid. “Ik heb zelf een behoorlijke tijd in de Bijlmer gewoond en vond het daar fantastisch. Maar het is natuurlijk óók een social prison, duister en guur. Als je er vandaan komt sta je over het algemeen 10-0 achter in het leven, dat stoort me. Ik zie nog steeds de prachtige hazelnootkleurige ogen van mijn buurmeisje van toen voor me, het roze elastiekje in haar haar en de schattige Hello Kitty-trui, toen ze met haar moeder in paniek voor mijn deur stond omdat de buurman op ze had geschoten. Onvoorstelbare gebeurtenissen die zorgen voor een levenslang trauma. Terwijl er op 10 minuten met de tram appartementen van 2 miljoen te koop staan en hipsters chai-latte’s bij de vleet bestellen.

Sociale ongelijkheid en de kloof tussen arm en rijk zijn belangrijke thema’s in mijn werk. Ik weet uit eigen ervaring, ik was zelfs een tijdje dakloos, dat ontworstelen aan vastgeroeste overtuigingen over jezelf en anderen niet makkelijk is. Dat er nu in JDL Street Art zoveel geld geïnvesteerd is maakt het mogelijk om werk te maken dat bijdraagt aan de aandacht voor die thema’s. Bijvoorbeeld op het Amsterdamse Leidseplein, met ‘Diversity in bureaucracy’, waarin een Surinaamse ballerina danst in een wirwar van papieren. Daar vraag ik aandacht voor het ingewikkelde papierwerk wat bij het aanvragen van subsidies en toeslagen komt kijken. Maar ook voor het feit dat er in Nederland zo weinig danseressen van kleur zijn, omdat de opleiding vaak te duur is.”

Dream come true

“Dat ik nu mijn eigen droom van het houden van een TED Talk kan waarmaken door het delen van mijn verhaal”, besluit Judith, “vind ik echt tof. Ik hoop vooral dat ik nog meer mensen wakker schud en dat er door mijn talk mét elkaar gepraat gaat worden. Want als je de ander en zijn verhaal kent, vallen vooroordelen weg!”

Interview: Judith Truijens, Myhappywritings
Foto: Marjory Haringa

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Misschien vindt je dit ook interessant

Veel saamhorigheid tijdens TEDxHaarlem 2023

november 17, 2023
Vaste bezoekers van TEDx weten: zo’n event verandert je kijk op de wereld. Of minimaal op je eigen leven. Spreker na spreker. Talk na…

Handige info voor bezoekers van TEDxHaarlem 2023

november 9, 2023
Heb je een ticket voor TEDxHaarlem 2023? Zo leuk! We kijken uit naar het event én naar jouw bezoek. Op deze pagina zetten we…

Programma TEDxHaarlem bekend: nog 75 kaarten beschikbaar voor 15 november in PHIL Haarlem

oktober 19, 2023
De TED Talks komen weer naar Haarlem. Op woensdag 15 november vindt in de PHIL van 19.30-22.30 uur TEDxHaarlem plaats. Zes sprekers nemen plaats…

De kaartverkoop is gestart!

september 20, 2023
Op woensdag 15 november 2023 vindt in de PHIL Haarlem weer TEDxHaarlem plaats. De kaartverkoop voor dit event is zojuist van start gegaan. Dus…